Memurlar SGK Davalarını Hangi Mahkemeye Açmalıdır?

SGK Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sosyal haklarını korumakla yükümlüdür. Bu sayede kişilerin kazançlarını, kazançlarıyla İlgili bir problem duru...

Büyütmek için resme tıklayın

SGK Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sosyal haklarını korumakla yükümlüdür. Bu sayede kişilerin kazançlarını, kazançlarıyla İlgili bir problem durumu oluştuğunda kimsenin desteğine ihtiyacı kalmadan geçinmelerini sağlar.

SGK'nin nihai amacı Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde doğan her vatandaşa yaşam boyu sağlık, sosyal yardım vb. alanlarında hizmet vermektir. Bu hizmet kişi eğer hak etmişse ölümden sonra da devam eder. SGK kişilere kısa ve uzun vadeli olarak hizmet vermektedir.

Kısa vadeli hizmet, iş kazası, annelik, iş göremez duruma gelme, uzun vadeli hizmet, ölüm ve yaşlılık olarak tanımlanır. Kısa vadeli hizmetlerde iş kazasında, iş görmezlik ücreti, annelikte, emzirme ücreti, cenaze ücreti verilir. Uzun vadeli hizmetlerde malulen emekli olanlara malullük aylığı, yaşlılık aylığı, ölüm aylığı verilir.

Memurların SGK Davaları
Memurların çalışmaya başlama yıllarındaki farklılıklar nedeniyle SGK ile ilgili problemlerinde bazı farklılıklar bulunuyor. Bu farklılıklar davalarının hangi mahkemelerde görüleceği ile ilgilidir. Mahkeme olarak iş mahkemesi mi yoksa idari mahkeme mi kafalarda soru işareti bırakıyor.

2008 yılında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun yürürlüğe girmesi ile bu tarihten önce memurluğa başlayanlar ve bu tarihten sonra memurluğa başlayanlar arasında bir ikilem oluşmuştur.

Bu kanunun yürürlüğe girmesinin üzerinden 15 yıl geçmiş olmasına rağmen nasıl uygulanabileceği konusunda hala net bir bilgi olmaması, davalar için iş mahkemesine mi yoksa idare mahkemesine mi başvurulacağı hakkında kafa karışıklığı yaratıyor. Burada öncelikle şunun altını çizmek gerekir.

Esnaflar ve işçiler SGK davalarını iş mahkemelerine açabiliyor. Kafa karışıklığı yaratan kısım ise 2008 yılından önce ve sonra memurluğa başlayan kişilerin hangi mahkemeye dava açacağıdır. Bunun için Anayasa Mahkemesinin kararı ise şöyledir: 1 Ekim 2008 yılından önce iş hayatına başlayan memurlar, aktif olarak çalışırken veya emekliye ayrıldıklarında SGK ile ilgili davalarını idari mahkemelere açabilirler.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra iş hayatlarına başlayan memurların SGK ile ilgili davalarından adli yargı sorumludur ve bu memurlar davalarını iş mahkemelerinde açabilir. İş mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesine dava açabilir. Bu karar ile memurların SGK davalarını hangi mahkemeye açacakları konusunda yaşadıkları kafa karışıklığı son bulmuştur.

İş Mahkemeleri ve İdari Mahkemeler
İş mahkemeleri genel itibarıyla işçi ve işveren arasındaki sorunları çözmekle görevli olan mahkemedir. Birkaç örnekle açıklanacak olursa bu problemler tazminat, alacak, mobbingdir. İş mahkemelerinden davalar genel olarak 4 ay ile 18 ay arasında sonuçlanır.

İdari Mahkemeler ise idari iş ve işlemlerden dolayı çıkarı ihlal edilmiş kişilerin idari organlarına karşı açtıkları davalara bakar. Bu mahkemelerde bakılan davalar ortalama 1 yıl içerisinde sonuçlanır. Sonuç olarak devlet memurları göreve başlama tarihlerini göz önüne alarak SGK ile ilgili davalarını bu iki mahkemeye açabilirler.

20 Ağu 2023 - 10:16 - Kamu Personeli

Son bir ayda memuralimlari.net sitesinde 2.195 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Alımları Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Alımları hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Alımları editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Alımları değil haberi geçen ajanstır.