İstifa Eden Devlet Memuru Tekrar Memurluğa Dönebilir mi?

İstifa eden bir devlet memuru memurluğa geri dönebilir mi? Ne kadar süre içerisinde tekrar dönebilir sorusunun net yanıtı.

Büyütmek için resme tıklayın

Yazıya başlamadan önce hemen belirtmek gerekirse, evet tekrar dönülebilir. Konuyu net olarak açıklayabilmek için ihtiyaç duyulan gerekli bilgiler yazının devamındadır.

Her Memurun İstifa Hakkı Var mıdır?

Her devlet memurunun istifa etme hakkı vardır. Devlet Memurları Kanunu'na göre, memurlar istifa dilekçelerini vererek memuriyetten ayrılabilirler. Ancak bazı durumlarda, örneğin disiplinsiz davranışlar veya suistimal gibi ciddi nedenlerle, memurların istifaları kabul edilmeyebilir ve idari soruşturma başlatılabilir.

Ayrıca, memurların belirli bir süre boyunca hizmette bulunmaları gerekebilir veya belli bir süre içerisinde yeniden başvurma şartları olabilir.

Devlet Memuru Hangi Kanuna Dayanarak İstifa Edebilir?

Devlet memurları, istifa etmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği aranan şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Buna göre, devlet memuru istifa dilekçesini verebilmesi için aşağıdaki koşullardan birini sağlamalıdır:

  • Görevinin sona ermesini bekleyerek emekli olmak,
  • İstifa talebinin kabul edilmesi halinde işe başlama tarihinden itibaren fiilen çalışmış olması,
  • Uzun süreli hastalık veya engellilik sebebiyle işine devam edemeyecek durumda olması.

Bu şartları taşıyan bir devlet memuru, yazılı olarak istifa dilekçesi vererek görevinden ayrılabilir. Ancak, bazı durumlarda istifa işlemi reddedilebilir veya istifasının kabul edilmemesi için gerekçeler bulunabilir.

Devlet Memurunun Memuriyete Dönüşü Hangi Kanunun Hangi Maddesine Göre Olur?

Devlet memurları, memuriyete geri dönebilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca istifa etmiş olsalar bile yeniden atanabilirler.

Bu maddeye göre, istifa eden bir devlet memuru, kamu kurum ve kuruluşlarına açık olan kadrolara başvurarak yeniden atanma hakkına sahiptir. Ancak, yeniden atanacak kişinin, istifa ettikten sonra geçen sürede herhangi bir suç işleyip işlemediği veya meslekten ihraç edilip edilmediği gibi hususlar dikkate alınır.

Ayrıca, yeniden atanacak kişi, istifa ettiği süre boyunca yaptığı işle ilgili olarak mesleki bilgi ve becerilerini yeterli düzeyde korumuş olmalıdır.

Bu nedenle, atama yapılabilmesi için istifa eden memurun alanında yetkin olmaya devam etmesi ve mesleki gelişimine önem vermesi gerekmektedir.

İstifa Eden Hangi Memurlar Memuriyete Geri Dönebilir?

Bu konu, Devlet Memurları Kanunu'nun 92'nci Maddesinde yer alan bir hüküm olup iki defadan fazla olmamak üzere kendi istekleriyle veya Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılan devlet memurlarının tekrar memuriyete dönmeleri ile ilgilidir.

Bu maddeye göre, tekrar memuriyete dönmek isteyen memurların ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunması ve aynı sınıfın niteliklerini taşıması gerekmektedir. Ayrıca, atama yapılacak derece, ayrıldıkları tarihte aldıkları derece ile eşit olmalıdır.

Eğer ayrıldıkları tarihte aldıkları derece için uygun kadro yoksa, 71. madde hükümleri uygulanarak diğer bir sınıftaki eşit dereceli kadroya atanabilirler.

Ancak, bu maddeye göre tekrar memuriyete dönme hakkı sadece iki kez kullanılabilir. En son ayrıldığı kuruma talebi de olsa buna açıktan atanma denebilir.

İstifa Eden Memur Geri Döndüğünde Hak Kaybına Uğrar mı?

Yazımızda belirtilen hususlar doğrultusunda mevzuat hükümleri ile istifa edip tekrar memuriyete dönenler, aradaki bekleme süresi haricinde ve herhangi bir mevzuat hükmü değişikliği olmaması durumunda genel hak kaybına uğramayabilirler.

20 Ağu 2023 - 10:18 - Kamu Personeli

Son bir ayda memuralimlari.net sitesinde 2.195 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Memur Alımları Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Memur Alımları hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Memur Alımları editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Memur Alımları değil haberi geçen ajanstır.